שנות התשעים היוו נקודות שינוי בתפיסה תעסוקתית, החל מעבר מתפיסה של בעלי מקצוע לכמה תחומים למעבר לבעלי מקצוע בעלי התמחויות ממוקדות יותר, התהליך הזה נוצר בעקבות העלייה במורכבות של מערכות החיים שמסביבנו שהצריכו פתרונות ומענים מקצועיים וממוקדים.
השינוי הזה הוביל להתרחבות שירותי ייעוץ, למשל יעוץ לתכנון הגינה, ייעוץ לתכנון חדר ארונות, ייעוץ לקראת חתונה ועוד. אחד התחומים הוותיקים ביותר ואחד הנחוצים ביותר בתחום הייעוץ הוא ייעוץ ארגוני. ארגונים קיימים כבר מאות שנים ומכיוון שלארגונים יש נטייה להתקבע במוכר ובנוח, ייעוץ ארגוני הוא הדרך לסייע לארגון להתקדם לשינוי, לבצע התאמות למצב חדש ועוד.
לצורך שמיעה של כל המדריך הזה קיים לנחיותיכם נגן קול אנא לחצו בבקשה על כפתור ההפעלה בצד ימין כדי לשמוע את כל המדריך:
✔️ ליווי ויחס אישי ממיטב המוחות שלנו בייעוץ ארגוני לחברות גדולות וקטנות! 👁️
✔️מקסום הרווחים של החברה בעזרת ייעול תהליכי עבודה ושגרות עבודה 💰
✔️ מומחים בייעוץ ניהולי לחברות מקומיות וחברות בינלאומיות ! 🌎
✔️ התאמה של צרכי החברה/הארגון לסוג הייעוץ הארגוני 🤝🏼
✔️ בניית תהליכי משובים לבקרה אחר העובדים בחברה 🎯
מדוע ארגונים מגיעים למצב של צורך בייעוץ ארגוני?
כל ארגון הוקם בסוג מבנה מסוים ועובד בשיטה מסוימת. מכיוון שכל ארגון עובר תהליכים פנימיים, כמו שחיקה ותחלופה אך גם כל ארגון קשור לסביבה החיצונית ומושפע משינויים המתרחשים מסביבו (מתחרים, שוק לקוחות, שינויי טכנולוגיה, עלויות חומרי גלם ועוד) האירועים הללו חושפים אותו בפני משברים. ארגון שלא יתאים את עצמו לצרכים פנימיים או לשינויים החיצוניים עלול למצוא את עצמו מאחור, במשבר ואף לסכן את עתידו.
ייעוץ ארגוני הוא כלי שעסק יכול לבחור להיעזר בו בכדי לבצע התאמות פנים ארגוניות לשינויים שהתרחשו מסביבו בכדי לשמור על יתרון ובכדי להישאר רלוונטי. היתרון של ייעוץ ארגוני נובע מכך שהוא אינו חלק מהעסק, הוא מגיע מבחוץ עם ראייה אובייקטיבית שאינה מושפעת מההיסטוריה הפנימית, בלי חשש לשקף סוגיות שאינן מחמיאות, היועץ נתפס כגוף ניטרלי ועל כן אינו מאיים על דמויות בעסק ובעיקר מביא ראייה שמחויבת לפעול לטובת העסק.
מה זה ייעוץ ארגוני?
ייעוץ ארגוני הוא כלי לבדיקה והמלצה לביצוע שינוי ניהולי/תפעולי בחברה או ארגון בכדי לשפר את יעילות העבודה והתפוקה, למקסם את יכולות העובדים, לצורך הרחבה וגדילת הארגון ולתת לארגון כלים לעשות זאת.
יועץ ארגוני יכול לספק מומחיות במגוון תחומים כמו פיתוח אסטרטגיה, שיפור תהליכים, ייעול צוות העובדים וניהול שינויים בהתאם למצב השוק והחברה. בנוסף יועץ ארגוני יכול גם לעזור לארגון לזהות הזדמנויות לצמיחה והתפתחות או לפתח אסטרטגיות חדשות להצלחה. חברות ייעוץ מאוישות בדרך כלל באנשי מקצוע מנוסים בעלי הבנה עמוקה של דינמיקה ארגונית, תפעול ותהליכים.
למידע נוסף בנושא: ייעוץ ארגוני למנהלים
התחום השכיח ביותר והזקוק ביותר לייעוץ ארגוני הוא העובדים
לארגונים רבים יש נטייה (שבעשור האחרון נמצאת אמנם בתהליך שינוי) להסתכל על העובד כאיש מקצוע שצריך לעשות את תפקידו ואחריות הארגון היא לספק לו הכשרה, הדרכה וליווי. בעידן הנוכחי התפיסה הזו כבר לא מספיקה. עובדים כיום מצפים להרבה יותר מהמעסיק אחרת הם יחפשו מקום אחר לעבוד בו.
תפקידו של ייעוץ ארגוני לתחום כוח אדם הוא לשנות את האופן בו הארגון רואה את העובד כמעובד כצורך לעובד שהוא משאב. לעזור לארגון לפתח דרכי עבודה שיצמצמו שחיקה ותסכול של העובד ובכך יובילו לתקופת עבודה ארוכה שתתרום ליציבות ולשמירת ידע. ייעוץ ארגוני בתחום כוח אדם, יציע המלצות לשדרוג מנגנוני קידום, תהליכי משוב ובקרה, עדכון הגדרות תפקיד ועוד.
למדריך המלא שלנו בנושא: ”ניהולי עובדים” – איך לנהל עובדים מבלי שהם ינהלו אתכם, איך להפיק יותר מעובדים מבלי לשחוק אותם לחצו פה
הזמן הנכון והבעיה הנכונה
הזמן הנכון והבעיה הנכונה הם לפעמים שני אתגרים המורכבים ביותר אפילו מהאתגר של ביצוע השינוי הארגוני עצמו. מתי הזמן הנכון להיכנס לשינוי ארגוני וזיהוי מדויק של הבעיה שלגביה יש צורך בשינוי הארגוני.
הזמן הנכון – לרוב, מנהלי הארגון, מתחילים להרגיש שמשהו לא עובד כאתמול שלשום, ההכנסות בירידה, מורגש חוסר שביעות רצון של עובדים, ישנה התחזקות של מתחרים, תקלות תפעוליות שונות ועוד. כשההרגשה הזו מגובה בנתונים זה הזמן להיכנס לתהליך של בדיקה ארגונית באמצעות גורם חיצוני שאין לו הטיה כלשהיא בארגון.
איתור הבעיה הנכונה – בעולם העסקי מספרים את הסיפור הבא.
במפעל מסוים התרחשה תקלה במכונת הייצור המרכזית ועובדי המפעל ניסו לתקן אך ללא הצלחה. המנהל החליט להזמין טכנאי חיצוני מומחה. הטכנאי הגיע, הסתכל על המכונה, הסתובב סביבה, התיישב מול המכונה והתבונן לאחר כשעה של התבוננות הוא הוציא פטיש בגודל בינוני, הניף אותו ונתן מכה בחיבור בין צינורות. המכונה חזרה לעבוד. הטכנאי הגיש חשבונית תשלום על סכום של 10000 ₪, המנהל התרעם, “ישבת שעה לא עשית כלום, אחר כך נתת מכה אחת, על זה לוקחים כל כך הרבה כסף?. הטכנאי השיב, “אכן המכה הייתה פשוטה, אבל איתור התקלה זה החלק החשוב, לא מומלץ לתת מכות לכל המכונה עד למציאת המקום הנכון ועל זה אתה משלם”.
נחזור לייעוץ הארגוני שלנו. לעיתים הארגון עצמו יכול לזהות את הבעיה ולחפש עבורה ייעוץ ארגוני ולעיתים הארגון יכול לפנות לייעוץ ארגוני שיבצע מיפוי רחב של הארגון ויזהה את החלקים שצריכים שינוי ועדכון.
בדיקה רפואית מקיפה
חברה או ארגון הפונה לייעוץ ארגוני רוחבי למעשה מקבלת במסגרת הייעוץ אבחון ארגוני מקיף שהוא המקבילה לבדיקה רפואית מקיפה הבודקת את כלל המערכות בגוף. ייעוץ ארגוני רוחבי הוא תהליך ארוך יותר מייעוץ נקודתי מכיוון שהוא מצריך איסוף מידע מכל שדרות הארגון, גם מידע מהאנשים עצמם וגם נתונים ממערכות מידע ודוחות כאשר כל אלו נכנסים לתהליך עיבוד אל מול המטרה שהציבו מנהלי הארגון לייעוץ הארגוני.
ייעוץ ארגוני רוחבי הוא ייעוץ שאינו מתוחם ואינו מוגבל וככזה הארגון מקבל נקודות מבט מרובות על עצמו ויכול לבנות לעצמו תוכנית אורך מדורגת ליישום שינויים.
שינוי מהיר או שינוי הדרגתי?
הנטייה הטבעית שלנו כאנשים היא לרצות שדברים יקרו או יתרחשו מהר, אין לנו הרבה סבלנות. הנטייה האנושית הזו עוברת גם לארגונים שמנוהלים על ידי אנשים ובארגונים אפילו עוד יותר מבני אדם אין סובלנות לשינוי מכיוון שזה משפיע על רווחיות ועל מצבו של הארגון.
ייעוץ ארגוני לארגוניים וחברות גדולות מעבר להצעות הייעול והארגון מציע גם את הדרך לביצוע תהליך השינוי מבחינת איך, מתי ולמשך כמה זמן?. שינוי מהיר יכול לערער את היסודות של הארגון ולגרום אפילו ליותר נזק ואילו שינוי איטי מדי יכול להיות מאוחר בכדי להתמודד עם התחרות או המשבר הפנים ארגוני. בעזרת הייעוץ הארגוני קובעים תת קצב ביצוע השינוי בלי לפגוע יותר מדי בארגון ובמינימום בלבול או תסכול מצד העובדים.
שאלות נוספות בנושא:
איך הופכים ליועצים ארגוניים?
לומדים את התחום וצוברים ניסיון בארגונים. יש מספר מוסדות אקדמאים המלמדים את תחום הייעוץ הארגוני, הלימודים מקנים ידע תיאורטי בתחומים כמו, ניהול, משאבי אנוש, גישות ומודלים להתנהלות ארגונים, שיטות משוב וביקורת, כלים לביצוע אבחונים בארגונים, פיתוח שיטות שיח, משא ומתן, ראיונות ועוד.
לצד הלימודים נדרש גם ניסיון בשטח, לעיתים הניסיון יכול להגיע מעבודה קודמת בארגון בתפקידי ניהול, או עבודה/התמחות בחברות ייעוץ וצבירת ניסיון וידע מעשי.
האם כדאי להיות יועץ ארגוני?
אם נתעלם לרגע מעניין השכר והתחרות העסקית הקיימת בו, ונתייחס לעניין המקצועי, הרי שמדובר באחד המקצועות והתפקידים המעניינים ביותר שיש מכיוון שהוא כולל בתוכו גיוון של עבודה. היועץ עובד עם ארגונים מתחומים שונים, מתמודד עם בעיות שונות, עובד עם אנשים ברמת מקצועיות גבוהה, רציניים, חדי חשיבה וזה מצריך אותו להיות כל הזמן עירני וחד. בהחלט אתגרים טובים בעבודה.
לסיכום
ייעוץ ארגוני הוא תחום שבמוקדם או במאוחר ארגון, חברה, עמותה ואפילו בעלי עסק ברמה בינונית ואפילו עסקים קטנים משפחתיים צריכים לשקול כדרך לבדוק את עצמם בדרך אובייקטיבית, בכדי לא להישאר מאחור. אמנם מדובר בהוצאה כספית, אך זו הוצאה שמקדמת את הארגון ולמשך תקופה ארוכה.
ייעוץ ארגוני הוא שירות הניתן על ידי אנשי מקצוע המתמחים בסיוע לארגונים לשפר את ביצועיהם. זה כולל מתן ייעוץ והכוונה בנושאים כמו אסטרטגיה, מבנה ארגוני, תהליכים עסקיים, תפעול עובדים. על ידי ניצול המומחיות של יועץ ארגוני בייעול ופיתוח ארגוני ארגון יכול לעמוד ביעדים העסקיים, האסטרטגיים והאנושיים שלו ואף לצמוח מעל המצופה.
לא ניתן לתת עצות כלליות כיצד לשפר את כל הארגונים. לכן, יועצים ארגוניים מתמקדים בצרכים הקונקרטיים של הארגון הספציפי שבו הם עוסקים בזמן מסוים. יועץ עשוי לעבוד עם בית חולים במשך כמה שבועות כדי לברר כיצד לספק טיפול איכותי בחולים, או עם חברת ביטוח למשך 3-6 חודשים כשהיא מיישמת חיוב ממוחשב (או להיפך). כל מקרה עשוי לדרוש גם עבודה צמודה עם מנהלים בכירים בחברה ובעלי עניין חיצוניים.